To Be Academy

 

Få fart på karrieren!

Publisert i LederNytt

 

Står du på stedet hvil? Føler du at du ikke kommer videre, at karriereutviklingen din har stoppet opp? Får du brukt kompetansen og potensialet ditt, eller har du lite energi og motivasjon? Har du havnet i kategorien «passe fornøyd», det går helt greit? Kanskje det er på tide å rette fokus fremover på det som faktisk gir deg karriereutvikling og arbeidsglede, på tide å endre 'greit' til 'flott'.

 

Hvor har det blitt av arbeidsgleden min, utviklingen og utfordringene mine, det som gir mål og mening? Hva har skjedd, hva gjør jeg nå? Det er lett at karrieren går på autopilot. Årene går inntil noe plutselig skjer, noe som gjør at du vekkes opp til refleksjon rundt hvordan du egentlig har det i forhold til jobb og karriere. Ofte kommer det refleksjoner rundt jobbtilfredshet når man er passe stressa eller sliten. I jobben min møter jeg ofte utsagn som ”det ble bare slik”, når jeg stiller spørsmål rundt hvorfor de ikke «tok grep» om karrieren tidligere. Det kan være ytre faktorer eller tilfeldigheter som gjør at man velger det man gjør. Det er heller ikke alltid lett å stille seg selv de riktige spørsmålene, de som gir verdifulle valg og utvikling.

Hva er viktigst for deg: Jobb og karriere, eller det du gjør utenom jobb? Har du fokus på karriere og forsøker å tilpasse livet til jobben? Eller har du fokus på hvilket liv du vil leve, og får jobb og karriere til å passe inn i det? Tenk over det før du leser videre, hva er viktigst for deg, jobb eller «det andre»?

Skal vi velge vår karriere etter hode eller hjertet? ”Ja takk, begge deler” er et greit svar.  Tendensen er ofte for mange å velge hodestyrt tidlig i karrieren, for så å velge mer balansert senere. Hva koster karrieren oss? Hvor mye må man ofre fra andre deler av livet? Hva er viktigst i den fasen jeg er i nå? Dette er spørsmål som kan være nyttig å stille seg.

Kartlegg din tilfredshet - ta testen!

Vi trenger ofte hjelp til å sette ting i perspektiv, for å få nye tanker. Tenker vi som vi har gjort, får vi det vi har fått. Altså, nye innfallsvinkler kan være nyttig. Still deg selv følgende spørsmål:

  • Føler du at firmaet og jobben gir deg mening, og hvor viktig er denne jobben egentlig for deg?
  • Får du brukt dine talenter, og gjort det du mestrer og trives med?
  • Tenk tilbake på de jobbene eller de arbeidsoppgavene du har hatt. Hva har du mestret best, og lykkes best med? Hva har du trivdes minst med eller lykkes dårligst med?
  • Tenk over dine konkrete arbeidsoppgaver. Lag en liste på 6-8 punkter med det du bruker mest tid på, og tenk over hvor tilfreds du er med de enkelte punktene. Bruk gjerne en skala på 1-10, hvor 10 er en innertier i forhold til tilfredshet på punktet, og 1 er totalt utilfreds. Da får du fort en oversikt over hvor tilfreds du er med det du bruker gjennomsnittlig mest tid på.
  • Blink ut de 3 arbeidsoppgavene som gir deg mest energi og glede i dag.
  • Ta listen med de 6-8 punktene og gå gjennom hvert enkelt punkt. Tenk over om du ville brukt mer eller mindre tid på de enkelte arbeidsoppgavene, om det var mulig.
  • Har du tid og ressurser nok til å få utført det du mener er viktig? Strekker du til?
  • Hvordan trives du med din nærmeste leder, kollegaene og miljøet?
  • Er det kultur for å gjøre hverandre gode, får du utviklet deg, og får du den tilbakemeldingen du trenger?

 

Vil du bli lykkeligere i ny jobb, eller skal du satse der du er?

Mange som kommer til meg for karriereveiledning har gjort øvelsen med å skifte jobb, men fortsetter med de samme arbeidsoppgavene, noen opptil flere ganger. De blir imidlertid ikke fornøyd, og da er det på tide å ta et skikkelig grep om karrieren og evaluere arbeidsoppgavene og det du bruker mest tid på. 

Lær deg å evaluere deg selv og organisasjonen du er i, og lær hvordan du kan se at du har kommet så langt som mulig på et sted.  Kommer et jobbskifte for deg til å bli et steg opp på karrierestigen, eller vil det vise seg å bli et skritt til siden? Ville et skifte i karrieren gjøre noen forskjell på hvordan du har det? 

Hva mangler du i nåværende jobb – hva er ambisjonene dine?

Hvorfor gå på jobb? I Norge er vi i en helt spesiell situasjon i verdensmålestokk, vi trenger faktisk ikke jobbe, staten tar seg av oss! Så når jeg stiller spørsmålet til folk jeg veileder, som har nok penger, får jeg omtrent de samme svarene: Få «brukt seg», bruke talentene, mate interessene, være en del av noe, levere noe til samfunnet. Altså vil vi ha noe som gir oss mening, slik at når vi kommer hjem etter endt arbeidsdag skal det kjennes godt! 

6 punkter for å få fart på karrieren:

  • Bli bevisst på din kompetanse, ferdigheter og personlighet.
  • Bli bevisst på din vilje og din motivasjon for endring.
  • Finn dine verdier, det du vil styre etter.
  • Bli bevisst på dine mål og ønsker for jobb og karriere de neste 3-10 årene.
  • Finn karrieremulighetene i dagens jobbmarked, fokuser og kommuniser din spesifikke kompetanse.
  • Fjern hindringene som holder deg igjen. Hvorfor har du ikke allerede satt fart på karrieren, hva holder deg igjen, hva er du redd for, og hva er det verste som kan skje?

Finn dine kvaliteter og dine nøkkelkvalifikasjoner, din unikhet! Hva er vel bedre enn å bli bevisst på hvem vi er, hva vi kan, og hvordan vi vil bruke oss selv på best mulig måte?

Bli engasjert på jobben og lev bedre

Forskning viser også at en arbeidsdag med humør, engasjement og fordypelse i aktivitetene gjør oss så glade og tilfredse at vi etter arbeidstid føler oss som bedre kjærester, bedre problemløsere, og i det hele tatt mer lystne på å skape et godt miljø i hjemmet. Ifølge forskerne er det følelsen av engasjement, og ikke arbeidsmengden eller arbeidstiden, som gir oss overskudd.

Søk råd

Det er ikke sikkert du finner alle svarene selv. Det kan ofte lønne seg å få hjelp av andre, det kan være venner eller noen i nettverket ditt. Det kan også være lurt å søke profesjonell hjelp av en erfaren karriere-coach eller karriereveileder. En som kan være en profesjonell og nøytral sparringspartner, hjelpe deg med fokus, og finne ut hvordan du skal bruke deg selv og kompetansen din for å få fart på karrieren.

Kontakt Odd på telefon 4114 2020 for hjelp eller flere tips og råd.
Mer informasjon om karriereveiledning finner du her.


Skrevet av: Odd FyllingKarriereveiledning - Odd Fylling

Odd Fylling er karriereutvikler og coach i To Be Academy. Som endringsarkitekt har han et spesielt fokus på bevisstgjøring, design og implementering av endringer for enkeltmennesker og organisasjoner. Fokuset er på menneskene som ressurs, og hvordan de kan bruke seg selv optimalt, og fremstå på best mulig måte. Dette skaper energi og arbeidsglede, samtidig som resultatene skapes raskere og enklere. Odd Fylling treffer du på 41142020 eller se www.to-be.no.

 

Artikler om endring og utvikling

Her finner du et utvalg i av artikler i ulike blader og tidsskrifter hvor vi har bidratt innen tena som:

  • Coaching
  • Kommunikasjon
  • Ledelse
  • Omstilling
  • NLP
  • Samliv
  • Tankens kraft
  • Målsetting
  • Stressmestring
  • Osv.

 

©2009 To Be Academy   Odd Fylling   Konsept: LiliO Design